SEW - chip cards - control, access, paymentImage
Border

 

 

 

 

Home arrow Over SEW arrow Info arrow SEW: Controleren en Betalen met Eén Pasje
SEW: Controleren en Betalen met Eén Pasje Afdrukken

Uit: BN/DeStem, pagina Breda 4, woensdag 15 maart 2006 – Auteur: Ron Gregoor – Over dit soort artikelen

Image
Henny van Boesschoten en Mira van Puyenbroeck: 'Big Brother is watching you, dat systeem een beetje.' FOTO INGRID BERTENS

Naam: Special Electronic Ways
Adres: Markhek 7
Product: toegangscontrole- en betaalsystemen
Aard van het bedrijf: ontwikkeling, productie en verkoop
Hoofdvestiging: Breda
Aantal werknemers: 5
Jaaromzet: 600.000 euro

Door Ron Gregoor 

De eerste klant van Special Electronic Ways was een Duitse camping. Een bedrijf dat een systeem voor toeganscontrole wilde. "We hebben daar als eerste een proef gedaan, die sloeg aan en sinds die tijd hebben we voet op Duitse bodem gezet," zegt Henny van Boesschoten, directeur/eigenaar van SEW. Het Bredase bedrijf heeft niet zo heel veel klanten in de eigen regio: "Een in Breda, een in Wernhout, een in Zevenbergen en dan heb je het zo'n beetje gehad."
Maar SEW doet het buiten de regio des te beter: Duitsland, Oostenrijk, Italië zelfs en als je dan toch in Nederland wilt blijven: Den Haag, Zoetermeer, Hengelo, Tilburg en Weert. En in Hasselt in België.

Van Boesschoten zorgt voor beveiligings- en betalingssystemen van hotels, sporthallen, discotheken en dierenpensions. En dan het liefst in combinatie.
"Want dat is onze kracht", zegt de bedenker van het systeem. "Wij zijn een van de weinige bedrijven die kunnen zorgen voor een pasje voor toegangscontrole, waarmee je meteen kunt betalen."
Zo'n chipcard kan voor veel doeleinden dienen. Een card waarmee je bijvoorbeeld een discotheek binnen kunt, kun je ook gebruiken als betaalpasje. Daarop kan bijgehouden worden wanneer je geweest bent, of je weleens problemen veroorzaakt hebt, wat je verbruikt.
"Big Brother is watching you, dat systeem een beetje." Het klinkt heel vervelend, maar dat hoeft het niet te zijn, legt Van Boesschoten uit.
"Het gemak dient de mens. Wat is er makkelijker dan een chipcard die je kunt gebruiken om ergens binnen te komen en af te rekenen. Heel veel zaken hebben problemen met een bonnensysteem of een andere manier van afrekenen. Dat kun je regelen via dezelfde kaart. We kunnen daar alle gegevens, die we willen, in kwijt. Voor discotheken bijvoorbeeld is zo'n kaart ideaal. Hoe vaak worden die nu niet beschuldigd van discriminatie aan de deur. Iedere klant krijgt een eigen chipcard, lidmaatschapskaart dus, met daarop al zijn gegevens. Daar kun je dus ook op zetten of, wanneer en waar hij zich misdragen heeft en dat dat de reden is waarom hij niet meer binnen komt." SEW levert de chipcard en de bijbehorende apparatuur.

"Je kunt onze systemen gebruiken in allerlei branches: recreatie, zoals campings, maar ook hotels. De overheid maakt er gebruik van, discotheken, danscafé's en restaurants kunnen ze gebruiken en we hebben ook contacten met sporthallen. De beveiliging van een voetbalstadion kunnen wij perfect regelen. Er zijn wel meer bedrijven die dat kunnen. Er is echter maar één die dat beveiligingssysteem kan koppelen aan een betaalsysteem. En dat zijn wij. Maar in de praktijk blijken exploitanten van de horecavoorzieningen in stadions andere te zijn dan de eigenaars, die verantwoordelijk zijn voor de toegang."

ImageVan Boesschoten is in 1995 begonnen met zijn bedrijf. Samen met zijn vader Cor. Die had veertig jaar lang een plaatverwerkingsbedrijf. "Zelf kom ik uit de elektronica", zegt Van Boesschoten. Hij werkte voor een bedrijf in België, dat toevallig ook SEW heette, maar inmiddels failliet is. In eerste instantie legde hij zich toe op de verkoop en vervaardiging van printplaten.
"In 2000 benaderde een campinghouder uit Oostenrijk mij met het verzoek een systeem te ontwikkelen voor de entree van de camping: een controlesysteem. Dat lukte, in 2001 is het systeem verder uitgebouwd. In eerste instantie zorgde ik voor de hardware, daarna gingen we onze eigen software schrijven. Van het een kwam het ander, we ontwikkelden een betalingssysteem en combineerden dat."
Van Boesschoten stapte als een van de eerste jonge ondernemers in de starterslift van het Rewin en het resultaat is nu een bedrijf in bedrijvenpark Emer-Noord. Met een productieruimte van 140 vierkante meter en een even grote kantoorruimte op de eerste verdieping. Met vijf man vast personeel. "Maar als we bezig zijn met een opdracht werken hier wel zo'n man of twintig", zegt Mira van Puyenbroeck, partner van Van Boesschoten. Advertenties in nationale en internationale vakbladen leverden de nodige klanten op. Nachtclub Club Life in Scheveningen bijvoorbeeld maakt gebruik van het totaalsysteem van SEW. De Uithof in Den Haag heeft eenzelfde systeem. Met Frijado werkt SEW aan een horeca-automatiseringssysteem.
"We mogen niet klagen", zegt Van Boesschoten. Maar hij vindt het jammer dat bedrijven in de regio Breda zo weinig gebruik maken van zijn mogelijkheden. "We zijn hier kennelijk niet bekend genoeg. Niemand weet dat wij uniek zijn in onze combinatiemogelijkheid: controle- en betaalsysteem."

Dit is aflevering 49 van een serie over bedrijvigheid in Breda. Reacties kunt u sturen naar:

 
< Vorige   Volgende >

 

 
© 2002-2008 SEW - Special Electronic Ways
Alle rechten voorbehouden. All rights reserved.